Fare İlaçlama

FARE İLAÇLAMA

İzmir İlaçlama Şirketi,Aden İlaçlama tarafından yürütülmekte olan IPM Entegre Zararlı Mücadelesi Hizmetleri Kapsamında gerçekleştirilen Fare İlaçlama detayları hakkında bilgilendirme yazımızdır

Bölgemizde genellikle 3 tip kemirgen türüne rastlanılmaktadır. Görülen 3 türünde fiziki yapıları, yaşamsüreleri, yaşam alanları ve mücadele yöntemleri birbirlerinden farklıdır. Üç türünde en önemli ortak özelliklerinden bir tanesi insanların olmadığı istirahatte ortamın sakin olduğu zamanlarda yuvalarından çıkıp gıda, kemirme ve diğer ihtiyaçlarını gidermesidir. Kısaca Ülkemizde görülen 3 türü inceleyecek olursak;

EV FARESİ: Yaklaşık ergin bireyler 8-12 cm boy aralığındadır,20-30 gr arasında bir fiziki yapıya sahiptir. Tüyleri Gri ile kahverengi arasında kalan bir renge sahiptir. Kağıt, koli, ambalaj malzemeleri, pamuk  ve kumaşların bolca bulunduğu depolar, gıda depolarının en arka kısımları ve karanlık, kapalı alanlar en çok sevdikleri alanlardır. Ortalama yaşam süreleri yaklaşık bir yıldır. Her bir doğumunda 4-8 arası yavru birey verirler. Yılda yaklaşık 8-10 kez hamile kalabilirler. Yani bir anne bir yıl boyunca ortalama 50 yavru vermiş olur kimyasal ve fiziki mücadeleye maruz kalmadığı taktirde. İyi bir tırmanıcı, iyi bir sıçrayıcı, iyi bir yüzücüdürler. Aynı zamanda duyma ve koku alma organları çok iyi çalışır.

NORVEÇ SIÇANI : Ergin Norveç sıçanı  yaklaşık 25-30 cm boyunda 500-600 gram ağırlığındadır. Kahverengi ve siyah tüylere sahiptir. Yaşamlarını logarlarda, lağımlarda dere kenarlarında, bina dış alanlarında, beton ile toprak arasındaki boşluklarda geçiririrler. Toplum arasındaki diğer bir ismi ise lağım faresidir. Her bir doğumunda 4-8 arası yavru birey verirler. Yılda yaklaşık 6-8 kez hamile kalabilirler. Ev farelerine göre yavru ve doğum sayıları daha azdır. Yaşam süreleri normal şartlar altında6-8 arasında değişmektedir. İyi bir tırmanıcı, iyi bir sıçrayıcı, iyi bir yüzücüdürler. Aynı zamanda duyma ve koku alma organları çok iyi çalışır. Mücadelesi en zor kemirgen türüdür.

ÇATI FARESİ : Ergin çatı sıçanı yaklaşık 20-22 cm civarında 250-300gr ağırlığındadır. Yaşamlarını çöp yığınlarının  alt kısımlarında, odun depolarının alt kısımlarında, tenha kuytu yerlerde yaşamlarını sürdürürler, diğer türler gibi iyi bir tırmanıcıdırlar .Her bir doğumunda 4-8 arasında yavru verirler, yaşam boyunca yaklaşık 4-6 arası doğum yapmaktadırlar

NEDEN MÜCADELE ETMELİYİZ?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz kemirgenler diğer bir adı ile fareler, sıçanların bizlere ne gibi zararı var ki acaba, bizim uykuda olduğumuz veya boş bıraktığımız alanlarda yaşamlarını sürdürebilen bu memeli canlıları öldürmeye çalışalım. Kemirgenlerin yaşam alanları olarak seçtikleri  pis, mikroplu, lağım benzeri  yerlerde vücutlarına kılları elleri ile temas edip taşımak suretiyle kullandığımız kap kaçaklara tifo, dizanteri, salmonesilosis hastalıklarını bulaştırılarak ciddi boyutlarda tehlike oluştururlar. Kemirgen dediğimize göre bir şeyleri kemirdikleri için bu ad verilmiştir. Dişleri 1 yılda yaklaşık 1 cm uzadığından dolayı üst dişlerinin kıvrım yaparak alt çenesinin kapatmasını engellemek için üst dişlerini törpülemek zorundadırlar, bu diş törpüleme işini genellikle fabrikalarda kontrol merkezlerindeki kablolarda veya fabrikanın can damarı olan elektrik panolarının içlerindeki kablolarda gerçekleştirmektedirler. Çıplak kablolara temas ederek kısa devreden dolayı üretimlerin durmasına veya gezindiği yerleri tekrar bulmak için bıraktığı idrardan dolayı fabrikalarda binalarda yangınların çıkmasına sebep vermektedirler. Biz insanlara maddi manevi zarar veren bu canlılarla fiziki ve kimyasal mücadelelerle ilaçlama hizmetleri  firmamız İzmir Aden Pest Control –İlaçlama tarafından profesyonel  yöntemler ile fare ilaçlama yapılmaktadır.

KİMYASAL  MÜCADELE YETERLİMİ?

Yaşam alanlarınıza, çalışma ortamlarınıza kemirgen veya farelerin girmiş olduklarının doğru tespitinden sonra iç alanlarda bulunan bu zararlıların bir şekilde bertaraf edilmesi gerekmektedir. Türlü mücadele yöntemleri ile bertaraf edilen ortamlara bu zararlıların girmemesi için ilk başta bu zararlıların bu ortamlara girdikleri yerlerin araştırılarak girdikleri kapı altı boşluklarının, yırtılmış sineklik tellerinin, kırık çatlak duvarların izole edilerek girişlerinin engellenmesi gerekmektedir.

KEMİRGEN VE FARE OLDUĞUNU NEREDEN ANLARIZ

Yaşam alanlarımızda kemirgenlerin en önemli tespit şekli farelerin bırakmış olduğu dışkılardan anlaşılmaktadır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz türlerin hepsinin birbirinden farklı dışkı şekilleri vardır. Ev faresinin dışkısı siyah renkli pirinç büyüklüğünde ve oval şekildedir. Norveç sıçanının dışkısı iki ucu küt kapsül şeklindedir. Çatı sıçanın ise dışkısı kapsül şeklinde iki uç kısmı sivridir. Kemirgen tespiti yaşam alanlarımızda kemirmiş, koparmış olduğu materyallerin şekillerinden anlaşılabilir. Diğer bir Yöntem ise gezindikleri yerlerde iz takibi için bırakmış oldukları idrar dan tespit edilir. Bu yöntem sadece profesyonel ilaçlama firmaları tarafından tespiti yapılır nedeni fare idrarları özel uv ışık tertibatlı el fenerleri sayesinde görülebilir.

 

MÜCADELE YÖNTEMLERİ NELERDİR.

Tespiti yapılan kemirgenler ile, fare ilaçlama için çok çeşitli metotlar ile mücadele yöntemleri vardır. Yapışkan board levhalarla, zehirli buğdaylar ile veya zirai ilaç bayilerinde alınan fare zehirleri ile amatör olarak her kişi mücadele edebilir. Bizler gibi profesyonel olarak kemirgen mücadelesi hizmeti veren Sağlık Bakanlığında ruhsatlı ilaçlama firmaları çalıştığı işletmelerde, firmalarda daha farklı yöntemler izleyerek bu hizmetleri vermektedir. Çalışacağımız yer bir gıda firması  olduğunu varsayarsak, işletme deki kemirgen mücadelesi 3 bölüm olarak nitelendirilmelidir.1. bölüm işletmenin dış alanlara bakan duvar kısımlarına kemirgen  popülasyonun tespiti için kritik noktalara içerisinde kimyasal ürün bulunan ekipmanlar yerleştirilerek bulundukları  yerlere sabitlenip numaralandırılarak  yapılır.2.Bölüm fabrikaların işletmelerin üretim kısımlarının dış duvar dip kısımlarına kemirgen  popülasyonun tespiti için kritik noktalara içerisinde kimyasal ürün bulunan ekipmanlar yerleştirilerek bulundukları  yerlere sabitlenip numaralandırılarak yapılır.3bölüm de ise üretim alanlarına kimyasal ürün taşımayan, mekanik sistem ile çalışıp alt yüzeyinde değiştirilebilen  yapışkan board bulunan canlı yakalama ekipmanları ile mücadele edilir. Daha sonra üzerlerinde ve bulundukları yüzeylerde numaralandırılan ekipmanları ,entegre zararlı mücadelesi uygulama dosyasındaki işletme krokisinde belirttirilir. Kemirgen mücadelesinde önemli olan dış alanlarda yaşayan bu zararlıları bulundukları alanlarda imha ederek yaşam alanlarımıza, üretim alanlarımıza girişlerini engelleyerek olacaktır.

admin

No Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.